Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Τηλεόραση στην Ελλάδα

Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης άρχισε να γράφεται το 1951, με τη θέσπιση του νόμου για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια ώσπου να γίνει η επίσημη έναρξη της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης (23/2/1966).


Πάντως η πρώτη τηλεοπτική εκπομπή στην Ελλάδα έγινε από το περίπτερο της ΔΕΗ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 3 Σεπτεμβρίου 1960. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε εκείνο το βράδυ ήταν μια προσφορά της σοκολατοποιίας ION.


Ως το 1978 οι τηλεθεατές γνώριζαν μόνο δύο χρώματα: το άσπρο και το μαύρο, ενώ ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους ήταν η καρτέλα «Μας συγχωρείτε διακοπή» που έπεφτε ανά πάσα στιγμή απροειδοποίητα. Η πρώτη έγχρωμη μετάδοση έγινε το 1979 και οπωσδήποτε δημιούργησε στους τηλεθεατές μια ευχάριστη έκπληξη.


Μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα ιδιωτικά κανάλια, στο τέλος του 1989, διάφορα ευτράπελα εμφανίζονταν στους δέκτες των Ελλήνων, όπως ο ανώνυμος πειρατής που το 1987 έπαιζε τις πρωινές ώρες πρόγραμμα με ακατάλληλο περιεχόμενο και συνάδελφός του που έπαιζε νοικιασμένες βιντεοταινίες τις βραδινές ώρες.


Κάποιοι δήμοι έκαναν επίσης τις δικές τους παράνομες μεταδόσεις, ενώ την ίδια ώρα οι πολιτισμένες χώρες απολάμβαναν από χρόνια πληθώρα ιδιωτικών και δορυφορικών καναλιών. Τα πρώτα δορυφορικά πιάτα έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα το 1988.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου